• 2012-05-17

Інвестиційний ринок комерчійної нерухомості в Україні залишається ринком покупця

Инвестиционные сделки

У ІII кварталі 2013 року на ринку комерційної нерухомості в Україні не було укладено жодної вторинної інвестиційної угоди. Згідно з прогнозами компанії DTZ, загальний обсяг вторинного інвестування на ринку комерційної нерухомості в Україні може потенційно становити $ 800 мільйонів, що істотно перевищує показник 2012 року. Крім цього, очікується, що в 2014 році відбудеться одна з найбільших угод на вторинному інвестиційному ринку комерційної нерухомості в Україні за всю історію незалежності країни.

Найбільш привабливими для інвесторів в Україні залишаються якісні об'єкти торговельної та офісної нерухомості, в той час як інтерес до готельної нерухомості в країні кілька охолов порівняно з динамікою 2011-2012 років. Наприкінці січня 2013 українська компанія «XXI Століття» викупила назад 15,025 % своїх акцій у Renaissance Group Holding приблизно за $ 5,4 мільйона. Пізніше, в лютому 2013 року, «XXI Століття» продала 30,05 % своїх акцій за ціною $ 10300000 компанії DCH, непрямим власником якої є Олександр Ярославський.

У ІII кварталі 2013 року інвестиційно- девелоперська компанія Aisi Realty Public оповістила про свої наміри придбати генеруючі прибуток об'єкти нерухомості з метою мінімізації ризиків шляхом зниження частки девелоперських проектів з 100% до 50 %, а також диверсифікувати географічну присутність.

У січні -березні 2013 комерційні банки продовжували вибірково надавати проектне фінансування для розвитку об'єктів нерухомості в Україні, звертаючи пильну увагу на репутацію позичальника і його досвід роботи на ринку , кредитну історію, а також якість проекту, що фінансується і пропонованого застави. У більшості випадків комерційні банки готові були надати фінансування в межах $ 5-10 мільйонів на період до трьох років.

Компанія DTZ очікує, що в першому півріччі 2013 року в Україні буде спостерігатися подальше скорочення обсягів кредитування в секторі комерційної нерухомості в Україні, але до кінця року ситуація на ринку кредитування може трохи покращитися.

У IIІ кварталі 2013 року найбільш активними на вторинному інвестиційному ринку в сегменті комерційної нерухомості в Україні були українські компанії та приватні інвестори з достатнім обсягом вільних фінансових ресурсів в наявності, а також російські інвестори. Водночас європейські інвестори проявляли стриманий інтерес до можливостей придбання активів в сегменті комерційної нерухомості в країні.

Згідно з прогнозами компанії DTZ, протягом 2013 очікується рекордно високий обсяг вторинних інвестиційних операцій на ринку комерційної нерухомості в Україні. У довгостроковій перспективі , з подальшим розвитком ринку нерухомості в Україні, існує потенціал для значного зниження поточних ставок прибутковості на об'єкти нерухомості в країні.

Cтавки прибутковості

У січні -березні 2013 початкова ставка прибутковості найбільш якісних об'єктів нерухомості в Києві знизилася до 12 % для об'єктів офісної нерухомості і до 12,5 % для високоякісних об'єктів торговельної нерухомості, в той час як для якісних об'єктів логістичної та складської нерухомості ставка прибутковості не змінилася, залишаючись на рівні 14,5 %. Недавнє зниження ставок прибутковості пов'язано , перш за все , зі збільшенням інтересу потенційних покупців до високоякісних об'єктів офісної та торговельної нерухомості в Києві, генеруючим дохід і виставленим на продаж.

За оцінками компанії DTZ, протягом 2013 початкова ставка прибутковості найбільш якісних об'єктів логістичної та складської нерухомості в Києві не зміниться. У той же час очікується деяке зниження ставки прибутковості найбільш якісних об'єктів в сегментах офісної та торговельної нерухомості в столиці України.
Повернутися до списку

Адреса: м.Київ, вул. Шовковична 42-44

Оренда офісу в центрі Києва:

Тел.: +38 096 349 8808,
                 +38 096 426 9843

e-mail: katerynazinchuk@gmail.com